Witamy na Programowanie - Forum programistyczne
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

"Poszukaj w Google"

Wiele moich postów ( i nie tylko ) spotyka się z odpowiedzią typu "znalazłem w google" + treść odpowiedzi lub "poszukaj w google"...

Nie uważacie, że to z lekka małostkowe?

Teoretycznie rzecz biorąc wszystko można znaleźć w google, jeśli chodzi o "informacje z sieci" więc forum można zlikwidować...

Cieszę się bardzo, iż kumple z forum są tak genialni i wszystko znajdą sami no ale wyobraźcie sobie, iż istnieją jednostki niedorównujące Wam w tej materii...co więcej...tu nawet nie chodzi o umiejętności lecz czas...jak się masę czasu przesiedzi to się znajdzie zawsze...pytanie tylko czy nie lepiej zapytać na forum i mieć odpowiedź bez większej fatygi?

Senior Member
    Przegląda
    Nowy Sącz/Kraków
    No pewnie tak, ale jeżeli te pytania są jasno sformułowane i wnoszą coś nowego. Bo pytania w stylu "I wannabe a programmer" lub "C roxx ale dlaczego nie mogę otworzyć pliku (brak includa)" lub "Jak użyć fstream" no to wybacz - google odpowiada od razu - do wyboru do koloru. Poza tym KAŻDY programista musi być z googlem za pan brat i to sporo ponad przeciętność - inaczej zginie marnie... :>

...

Jasne...czasem takie uwagi są słuszne lecz przeradza się to w pewną modę na zasadzie kto zacznie post'a od "poszukaj w google" ten jest lepszy od innych.

Na dodatek...nie widzę przeszkód, aby jakaś partia materiału miała być na nowo omówiona - nie sposób pamiętać wszystko co na forum się pojawiło a z drugiej strony wyszukiwarka nie zawsze spełnia swoje zadanie...

Senior Member
    Przegląda
    Gdańsk
    Rozumiem, jeśli chodziło by o zagadnienie, którego nie ma na pierwszych 10 miejscach w googlach. Jeśli każdy zwracałby sie na forum o pytanie w stylu kim jest Ritchie, albo jak użyć jakieś funkcji opisanej na msdn-ie to mielibyśmy burdel jakich mało. Tak jak napisał matma- google to twój przyjaciel, musisz umieć z niego korzystać - sam się często i gęsto o tym przekonałem. Czasami trzeba poświęcić te 5 minut na szukanie samemu, anie koniecznie czekać na podanie kawy na ławę.

Szukałem więcej niż 5 min...a to iż ewentualnie szukać nie umiem lub szukałem tylko w polskojęzycznych stronach to zupełnie inna bajka...

Senior Member
    Przegląda
    Szczecin
    Wbrew wszystkiemu takie szukanie samemu odpowiedzi na nurtujące nas pytanie i znalezienie jej samodzielnie przy pomocy wszechmogącego google przynosi z czasem satysfakcję i usamodzielnia w pracy programisty. Umiejętnością i kluczem do sukcesu jest bowiem zadawanie google odpowiednio sformułowanych pytań, bo ono zna odpowiedzi na wszystkie pytania No może prawie.

Senior Member
    A ja doszedłem do wniosku już nie raz, że google kiedy tak naprawde jest potrzebne to nie ma odpowiedzi na moje pytania Na problem Nicolasa, nie mozna jednoznacznie odpowiedzieć i się określić. Jednak kiedy patrze na dużą część postów na tym forum to nawet nie google a wikipedia ma na nie odpowiedzi. Tylko, że zamiast przeczytać i przeanalizować coś wielu czeka na gotowce etc. Faktem natomiast jest, że na forum szuka, oczekuje się jakiegoś doświadczenia...i tego nie znajdziemy na google

Dokładnie...ale...czemu ktoś ma szukać pół dnia jakiejś informacji, skoro może skorzystać z pomocy osób, które doskonale znają adresy stron lub tytuły książek, których treści odpowiadają na zadane pytania?

Wiadomo, iż istnieją skraje przypadki, w których ktoś jest dosłownie bezczelny ze swoim lenistwem ale to wyjątki...bardzo często odpowiedź typu "poszukaj w google" otrzymują osoby zadające na prawdę konkretne pytania ( względem poziomu autorów )...

Senior Member
    Przegląda
    Sandomierz
    Cytat Zamieszczone przez Nicolas
    szukać pół dnia
    Ale satysfakcja z samodzielnego rozwiązania jest nieporównywalnie większa niż wysiłek, zresztą lepiej zapamiętuje się na przyszłość jak się zrobi samemu niż jak się skopiuje coś co ktoś inny napisał. Zresztą jak dochodzi się do "jakiegoś" poziomu i widzi pytanie kto mi napisze program dodający 3 liczby to można spaść z krzesła :P (nie obrażając tu nikogo podałem tylko taki przykład ogólnie).
    Ja tam ogólnie jestem za pomaganiem, ale nie ukrywam czasami googlowanie nie boli a pomaga i nawet oszczędza czasu, bo na forum nie zawsze odpowiedź pojawia sie od razu.

Senior Member
    Przegląda
    z Bajtocji (Gdańsk)
    to ostatnie zdanie jest kluczowe, po co marnować swój czas i czas innych...
    programując rozwijamy myślenie, napotykamy coraz to trudniejsze problemy, a te, które mieliśmy kiedyś stają się śmieszne. W całym tym zamieszaniu warto jest poradzić się kogoś doświadczonego, kogoś kto miał styczność z naszym problemem. Jest jednak pewna kolejność
    1.zastanawiam się
    2.google
    3.zastanawiam się
    4.google
    5.zastanawiam się
    6.piszę posta
    7.zastanawiam się
    8.wysyłam

jak widać życie to głównie myślenie :mrgreen:
    jeżeli ktoś na forum odsyła do googli, zastanów się czy szukałeś dobrze, może podał jakieś wskazówki, ewentualnie sformułuj pytanie inaczej, precyzyjniej

9.zapamiętaj, google odpowie zawsze i od razu