Witam.
Mam pytanie, jaka jest komenda scalania/łączenia tekstów zapisanych w dwóch plikach .txt oraz zapisanie go (w trzecim pliku).
Bardzo proszę o pomoc. Potrzebna jest mi ta komenda, bo nie mogę programu odpalić, a nie wiem gdzie jej poszukać.
Witam.
Mam pytanie, jaka jest komenda scalania/łączenia tekstów zapisanych w dwóch plikach .txt oraz zapisanie go (w trzecim pliku).
Bardzo proszę o pomoc. Potrzebna jest mi ta komenda, bo nie mogę programu odpalić, a nie wiem gdzie jej poszukać.
HeheJa o takowej nie słyszałem (tak dobrze to nie ma) , ale można sobie napisać :
Kwestia czy wiesz jak się obsługuje pliki - kod chyba nie trudny ? :PKod:var F1,F2,F3: textfile; s: string; begin assignFile(F1,'Bla1.txt'); AssignFile(F2,'Bla2.txt'); AssignFile(F3,'Scalony.txt'); reset(f1); reset(f2); rewrite(f3); repeat readln(f1,s); writeln(f3,s); //Z pierwszego pliku until eof(f1); repeat readln(f2,s); writeln(f3,s); //Z drugiego pliku until eof(f2); closefile(f1); closefile(f2); closefile(f3);
Wielkie dzięki wszystko gra i co najważniejsze tworzy plik z tekstem scalonymi. Jak sam pisałem wcześniej to program tworzył plik ale był pusty.
Jeśli byś miał kiedyś problem z obsługą plików, zajrzyj na forum haker.com.pl(aktualnie hacker.com.pl) do działu Delphi i do mojego artykułu "Obsługa plików z poziomu aplikacji".