Graphics32
Witam
Chciałbym zrobic taki prosty programik , ktory bedzie mial pole PaintBox z GR32 i przycisk. Po wcisnieciu przycisku ma sie narysowac prostokat na PainBox'ie o losowych wspolrzednych
W pierwszej z tych procedur prostokat sie rysuje , a w buttonclick sie nie rysyje, dlaczego ?? jak zrobic zeby sie rysowal ??(ten kod ma byc tylko zaczatkiem do tego programu)
Chciałbym zrobic taki prosty programik , ktory bedzie mial pole PaintBox z GR32 i przycisk. Po wcisnieciu przycisku ma sie narysowac prostokat na PainBox'ie o losowych wspolrzednych
- Kod: Zaznacz wszystko
procedure TForm1.PaintBox321PaintBuffer(Sender: TObject);
begin
PaintBox321.Buffer.Clear(Color32(255 , 255 , 255 , 100));
// PaintBox321.Buffer.FillRectT(150 , 150 , 300 , 300 , Color32(100 , 100 , 100 , 255));
PaintBox321.Repaint;
end;
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
PaintBox321.Buffer.FillRectT(150 , 150 , 300 , 300 , Color32(100 , 100 , 100 , 255));
PaintBox321.Repaint;
end;
W pierwszej z tych procedur prostokat sie rysuje , a w buttonclick sie nie rysyje, dlaczego ?? jak zrobic zeby sie rysowal ??(ten kod ma byc tylko zaczatkiem do tego programu)
-

hrypa6411 - Posty: 16
A czy jesli zakomentujesz linie PaintBox321.Buffer.Clear(Color32(255 , 255 , 255 , 100)); coś sie zmienia?
Oprogramowanie dla firmy lub do użytku prywatnego dostępne na http://www.virgotech.pl
Udostępniamy również darmowe aplikacje pod adresem http://www.virgotech.pl/p/
Udostępniamy również darmowe aplikacje pod adresem http://www.virgotech.pl/p/
- one_eddie
- Miejscowość: Polska
Niestety nie używałem czegoś takiego, więc być może trochę nie trafię z odpowiedzią.
Ale czym jest procedura "PaintBox321PaintBuffer" ? Czy ona przypadkiem nie jest wywoływana gdy obraz (grafika) ma być narysowane - czyli gdy następuje odświeżenie. I w tej procedurze masz "PaintBox321.Repaint;" , a to chyba odświeża paintbox'a, więc czy przypadkiem nie ma tam rekurencji (tj. wywołania procedury w tej samej procedurze) ?. A druga procedura to po kliknięciu na przycisk, rysujesz prostokąt, a potem odświeżasz paintbox'a a w procedurze odświeżającej masz czyszczenie ekranu i zmazuje ci się prostokąt, zanim go zobaczysz.
Nie jestem tego pewien, bo nie wiem kiedy wykonuje się ta pierwsza procedura. Napisz mi kiedy to może pomogę
Ale czym jest procedura "PaintBox321PaintBuffer" ? Czy ona przypadkiem nie jest wywoływana gdy obraz (grafika) ma być narysowane - czyli gdy następuje odświeżenie. I w tej procedurze masz "PaintBox321.Repaint;" , a to chyba odświeża paintbox'a, więc czy przypadkiem nie ma tam rekurencji (tj. wywołania procedury w tej samej procedurze) ?. A druga procedura to po kliknięciu na przycisk, rysujesz prostokąt, a potem odświeżasz paintbox'a a w procedurze odświeżającej masz czyszczenie ekranu i zmazuje ci się prostokąt, zanim go zobaczysz.
Nie jestem tego pewien, bo nie wiem kiedy wykonuje się ta pierwsza procedura. Napisz mi kiedy to może pomogę
"Torment, is what I give , Torture, is what I love" and Programing, is what I do....
-

BABCIA ADHD - Posty: 329
- Miejscowość: Odległa galaktyka
3 posty(ów)
• Strona 1 z 1
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość