Obecny czas: 2010-09-05, 13:12
Zaloguj się

program w pascalu - od czego zaczac ? ..

Masz problem z programem? Coś nie działa, a może chcesz sie pochwalić :) Jezeli dotyczy to tego języka to śmiało to tu napisz:) Programowanie Turbo Pascal.

Moderatorzy: J.Admin, ModTeam

Postprzez KasiaKasieńka » 2010-05-21, 21:17

Hejka
Musze napisać program w jezyku ktorego wogole nie umiem tzn w ( Pascal-u ) , program ma dotyczyc:
-Musze narysowac wykres funkci w Pascalu w oparciu o moduł graph, musze wyznaczyc miejsca zerowe i oznaczyc je na wykresie. W przypadku braku miejsc zerowych ma podac informacje na wykresie. Oto funkcja y= -x2-3x. ( x2-> czytaj jako x do kwadratu) Dodatkowo musi pokazac wykres funkcji liniowej y=x:15 no i porownac twn wykres z wykresem liniowym.

To chyba tyle, aż tyle wogóle nie mam pojecia jak do tego sie zabrac a co dopiero to zrobic prosze o wyrozumialosc i pomoc.
Z gory bardzo dziekuje .
KasiaKasieńka

Języki: C++

Postprzez BABCIA ADHD » 2010-05-21, 22:26

Mhhh... koniec roku się zbliża ?

Raczej trudno będzie Cię naprowadzić, skoro mówisz, że w ogóle nie masz o tym pojęcia; a całego programu to mi się nie chce pisać, przynajmniej nie za darmo...
A znasz jakieś inne języki ? Bo nie wiem jakimi pojęciami mogę operować, w każdym razie

Tutaj jest dobry kurs pascala http://www.pascal.eu.org/index2.htm (obsługa modułu GRAPH http://www.pascal.eu.org/lekcja5.htm), radzę poczytać.

1) Wykres funkcji y= -x^2-3x <=> y=-(x*x)-3x . Z racji, tego wzór funkcji będzie zawsze ten sam, miejsca zerowe można sobie wyliczyć ręcznie :
0=-(x*x)-3x <=> 3x = - (x*x) <=> -3x = x*x <=> -3 = x - Mi wychodzi, że M0 jest tylko jedno i jest to x=-3 (ale nie sugeruj się - jest już późno i mogłem się pomylić, po za tym nie brałem jeszcze równań kwadratowych, nie mniej dla x=3 nie wychodzi...)

2) Rysując wykres funkcji musisz założyć wymiary wykresu - jego szerokość i wysokość.

3) Zaczynasz od narysowania osi układu - najlepiej by przecięły się w połowie ekranu.

4) Potem w pętli idziesz od -szerokośćWykresu/2 aż do +SzerokośćWykresu/2 (w sensie od najbardziej lewej strony do prawej) i za każdym razem wyliczasz wartość funkcji - po prostu zamiast x podstawisz licznik pętli.

5) Pixele są liczbami całkowitymi, a dziedziną tej funkcji są x należące do rzeczywistych. Więc gdyby narysować wykres tylko dla całkowitych na ekranie powstały by kropi, zamiast linii - a przecież to funkcji ciągła...

6) Dlatego robi się tak : liczysz dla każdego x wartość tej funkcji i rysujesz linię od poprzedniej wartości funkcji do obecnie wyliczonej. Powstaje ci ciągły wykres tej funkcji

7) I masz już wykres. Z ręcznie obliczonego miejsca zerowego, wiesz że jest to x=-3 i po prostu jakoś to zaznaczasz np. kropkę innym kolorem czy kawałkiem lini.
Dlaczego nie sprawdzić w pętli kiedy y=0 i wtedy zaznaczyć miejsce zerowe, zamiast wyliczać je ręcznie ? Bo gdyby miejsce zerowe było np. 2,5 a w pętli idziemy po liczbach całkowitych to miejsce zerowe było by pominięte - tutaj akurat by wyszło bo M0 jest całkowite ...

8) Wykres drugi coś nie tak chyba. W Twoim poście jest y = x / 15 ? To nie będzie funkcja liniowa tylko hiperbola (powstanie takie wykrzywione coś zbliżające się do asymptoty )... Chyba że tam ma być y=x*15 ? Bo nie wiem ?

9) Cokolwiek by to nie było, możesz postąpić w ten sam sposób jak z pierwszym wykresem tylko, zmieniając wzór funkcji.

10) Chyba, że to miała być funkcja liniowa, stała czyli y=15. Wtedy wystarczy narysować linie na wysokości 15 (na osi Y) od lewej krawędzi ekranu do prawej i po sprawie.

Generalnie to poczytaj ten kurs. Nie chcę Cię zniechęcać, ale jak nie znasz w ogóle pascal'a to będzie trudno, wszystko szybko opanować (bo podejrzewam, że to jakieś zaliczenie ...? :) Tyle, że zaliczenia z reguły są z tego co się bierze, więc :P )

W razie pytań pisz ;)
"Torment, is what I give , Torture, is what I love" and Programing, is what I do....
Awatar użytkownika
BABCIA ADHD

Miejscowość: Odległa galaktyka

Wróć do Pascal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Kto jest na forum

Na forum jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (140) było obecnych 2007-12-12, 06:19

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Login Form