Obecny czas: 2010-09-05, 13:11
Zaloguj się

Algorytm bez końca

Różnego rodzaju algorytmy. Jeżeli znasz przydatne algorytmy to dodaj je do naszej bazy algorytmów by pomóc innym ...:) Przed napisaniem programu musisz znać algorytm.

Moderatorzy: J.Admin, ModTeam

Postprzez maciej.prog » 2010-04-06, 18:23

Witam!
Jestem początkującym programistą i zacząłem uczyć się z książki 'podstawy języka c++'
napotkałem tam przykład, który wdg mnie nie ma końca. Proszę o pomoc i z góry dzięki.

#include <iostream.h>

main() {
char zn;
int Wiersze=0, Znaki=0;

while ( cin.get(zn) )

{

switch ( zn )
{
case '/t':
case ' ':
break;
case 'n/':
++Wiersze;
break;
default:
++Znaki;
break;
}
}
cout << Wiersze << " " << Znaki << endl;
return 0;
}

po drugie: jaka jest różnica między iostream a iostream.h W szkole pamiętam że uczyłem się na iostream a teraz we wspomnianej książce spotykam się z iostream.h
maciej.prog

Języki: C++

Postprzez maciej.prog » 2010-04-06, 18:27

z powodu braku opcji edycji na tym forum piszę jeszcze raz.
Zapomniałem napisać co ma napisany algorytm robić:
cytuję z książki "pobiera ze standardowego strumienia wejściowego znak po znaku, zlicza zarówno wszystkie wczytane znaki, jak i wiersze dopóty, dopóki nie pojawi się znak końca pliku, po czym wypisuje otrzymane wartości"
maciej.prog

Postprzez Kelut » 2010-04-07, 08:59

Owszem ten program ma koniec, który masz opisany w zadaniu. Żeby zakończyć dany program musisz być w nowej linii i w konsoli wybrać ctrl + z i wtedy program się zakończy.
Kobieta zmienną jest... Tylko pytanie jaką?? Int, real...a może jeszcze inną??!! Ona powie Ci..."domyśl się" ;-)))
Kelut

Postprzez maciej.prog » 2010-04-07, 16:13

ok dzięki za pomoc. Mam nadzieję że nie będę miał już żadnych problemów z tą książką, chociaż po przeczytaniu tematu o książkach zacząłem zastanawiać się nad zmianą książki. Bo skoro są książki które wdg. was są godne polecenia to również chętnie z nich skorzystam
maciej.prog

Postprzez Pockey » 2010-04-10, 20:45

"jaka jest roznica miedzy iostream a iostream.h?"
Pliki z .h maja w sobie linijke: using namespace std; a bez .h tego nie maja.
Blog http://c41x.blogspot.com/
Strona domowa: http://pockey.prv.pl/
Awatar użytkownika
Pockey

Miejscowość: somewhere on planet earth

Wróć do Algorytmy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Kto jest na forum

Na forum jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (140) było obecnych 2007-12-12, 06:19

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Login Form